Reageer tot en met 12 maart 2024 op Ontwerp Programma Integraal Riviermanagement

Medio december stelde de minister van Infrastructuur en Waterstaat het Ontwerp Programma IRM vast. In het ontwerpprogramma staat nieuw rivierenbeleid waaraan Rijk en regio de afgelopen jaren hebben samengewerkt. Het is de basis om het rivierengebied toekomstbestendig te maken en duurzaam te gebruiken, rekening houdend met klimaatveranderingen. Van woensdag 31 januari 2024 tot en met dinsdag 12 maart 2024 kun je een zienswijze indienen over dit ontwerpprogramma en het onderliggende planMER. Lees in dit artikel hoe je dit kunt doen.

Vergroot afbeelding

Beeld: ©IenW

Deze stukken liggen ter inzage

Je kunt door middel van een zienswijze reageren op:

  • het Ontwerp Programma IRM met nieuw beleid voor de rivierbodemligging en;
  • het planMER, met informatie over het doelbereik en de milieueffecten van de onderzochte alternatieven voor het nieuwe beleid.

Van het volledige ontwerpprogramma en van de samenvatting van het planMER zijn vertalingen beschikbaar in het Engels, Duits en Frans.

Hier kun je de stukken digitaal inzien en een zienswijze indienen

Het ministerie van IenW ontvangt je zienswijze bij voorkeur digitaal via het zienswijzenformulier dat je kunt invullen op het Platform Participatie van het ministerie. Je kunt bijlagen met je zienswijze meesturen met het formulier (maximaal 25 Mb per document). Als je de zienswijze indient voor iemand anders, moet je ook een machtingsformulier meesturen. Ben je niet in de gelegenheid je zienswijze digitaal in te dienen, dan zijn er ook andere mogelijkheden.

Papieren versie inzien?

Lees je liever een papieren versie? Deze kun je van woensdag 31 januari 2024 tot en met dinsdag 12 maart 2024 op verschillende locaties (alleen ter plekke) inzien. Kijk op www.platformparticipatie.nl/irm voor een overzicht en Informeer bij de betreffende locatie naar de actuele openingstijden. Reageren op de plannen kan zoals hierboven beschreven en niet ter plekke op deze locaties.

IRM in vier minuten

Meer weten over waarom IRM nodig is en welke keuzes de overheidspartners maken in het Programma IRM? Bekijk de animatie:

De grote rivieren zijn belangrijk voor de Nederlandse economie en beïnvloeden de leefbaarheid.

We krijgen in toenemende mate te maken met zeer natte periodes, die in het rivierengebied zorgen voor extreem hoogwater.

En ook met warme en droge periodes die zorgen voor langduriger, extreem laagwater.

Daarom gaan Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten in het programma Integraal Riviermanagement samen aan de slag om het rivierengebied toekomstbestendig te maken én te houden voor volgende generaties.

Het hoogwater en de watertekorten bedreigen de waterveiligheid, zoetwatervoorziening, scheepvaart, natuur, ecologische waterkwaliteit en economie.

Daarnaast daalt de rivierbodem.

Dit komt door erosie van het zomerbed en door een tekort aan sediment in de rivier.

De rivier wordt hierdoor steeds dieper en wordt het waterpeil lager.

Deze erosie speelt met name op de Waal, maar ook op de IJssel en delen van de Maas. Het lagere waterpeil zorgt voor verdroging van de natuur en voor andere verdeling van het beschikbare water over de riviertakken.

Daardoor gaat er geleidelijk steeds minder water via de IJssel naar het IJsselmeer, dé zoetwaterbuffer van Nederland. Omdat de rivierbodem niet op alle plekken zakt en niet overal even snel, ontstaan ondieptes en neemt de vaardiepte af.

Daar heeft de scheepvaart last van. Rijk en regio pakken deze opgaven aan met nieuw rivierenbeleid. Het beleid gaat over de “rivierbodemligging en sedimenthuishouding in de rivieren” en over de “afvoer- en bergingscapaciteit van de rivieren”.

Dit staat beschreven in het Programma IRM. Het riviersysteem staat hierbij centraal. De komende jaren werken Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten, in samenspraak met maatschappelijke organisaties, dit beleid verder uit.

In het Programma IRM wordt een aantal keuzes gemaakt. Voor de rivierbodem is opgenomen dat: - Ontgrondingen uit de vaargeul van de rivier stoppen om verdergaande bodemdaling in de rivier te voorkomen.

- Ervoor wordt gezorgd dat sediment zich weer goed kan verplaatsen in de rivieren en op de goede plekken achterblijft. - Er zo min mogelijk gebaggerd hoeft te worden om de hoofdgeul bevaarbaar te houden.

Voor de  Grensmaas voegen we sediment toe om daling van de rivierbodem tegen te gaan. Voor de Rijntakken onderzoeken we waar het verhogen van de rivierbodem op termijn nodig en haalbaar is.

Voor de waterafvoer en  berging is in het Programma  IRM opgenomen dat:

- Er onderzoek wordt gedaan hoe de waterverdeling bij hoog- en laagwater precies moet zijn.

- Wordt onderzocht welke maatregelen goed zijn voor meerdere rivierfuncties. De riviermaatregelen die nodig zijn, vragen om ruimte. I

RM onderzoekt de komende tijd preciezer of, waar en hoeveel ruimte er nodig is. Dit kan mogelijk ook binnendijkse ruimte zijn.

En kan in de toekomst om scherpe keuzes vragen. Zo zorgen Rijk en regio er met IRM  voor dat er veilig gewoond en gewerkt kan worden in het rivierengebied de rivieren bevaarbaar blijven, de natuur zich kan ontwikkelen en de ecologische waterkwaliteit kan herstellen.

Er voldoende zoetwater en drinkwater beschikbaar blijft En dat er ruimte blijft voor economische ontwikkeling en ruimtelijke kwaliteit.

Dit doen we met je reactie

De ontvangen zienswijzen en een onafhankelijk advies van de commissie m.e.r. worden betrokken bij de afronding van het Programma IRM. In een reactienota wordt weergegeven wat er met alle ingediende zienswijzen wordt gedaan. Indieners worden schriftelijk over de reactienota geïnformeerd. De reactienota wordt gepubliceerd op Platform Participatie en op de  website van IRM.

Uiteindelijk wordt het definitieve Programma IRM naar verwachting in de tweede helft van 2024 vastgesteld. Direct na vaststelling van het Programma IRM start de eerste fase van IRM. Met onder andere nader onderzoek, de verdere uitwerking van de beleidskeuzes rivierbodemligging en afvoercapaciteit en uitvoeringsstrategieën voor de Maas en Rijn.

Vragen?

Voor vragen over de inspraakprocedure kun je bellen met de Directie Participatie van het ministerie van IenW: telefoon (070) 456 96 07. Mail ons met inhoudelijke vragen over het ontwerpprogramma: info@ruimtevoorderivier.nl

Neem donderdag 15 februari 2024 van 19.00 tot 20.15 uur deel aan het webinar waarin we een toelichting geven op het ontwerpprogramma en de procedure en je ook vragen kunt stellen.

Overige items binnen dit IRM thema

Vergroot afbeelding

Beeld: ©IenW
Vergroot afbeelding

Beeld: ©IenW
Vergroot afbeelding

Beeld: ©IenW